Terítés, tálalás, ünnepi asztal terités
Terítési tudnivalók cikkünkben!
Terítési tudnivalók cikkünkben!
A szépen terített asztal mindig felemelő, de különösen nagy jelentőségű, ha ünnepi alkalom hozza össze a családot, barátokat.
Az evőeszközök asztalra helyezésének alapszabálya, hogy a kanál és a kés mindig jobbra, a villa mindig balra kerül a tányér vagy tányérok mellett.
Ez utóbbiakból sem érdemes kettőnél többet egymásra helyezni – ha az előétel kínáló tálon kerül az asztalra, egy nagyobb és egy kisebb lapostányér elegendő, a leveshez ilyenkor célszerű kisebb tálakat választani, és személyenként feltálalni.
Az evőeszközöket minden esetben az ételek elfogyasztásának sorrendjében helyezzük el, ügyelve arra, hogy a kés pengéje mindig befelé forduljon. A kés hegyénél álljon a vizespohár, tőle 2 ujjnyira jobbra a fehérboros, utána ismét 2 ujjnyira a vörösboros pohár. Ez elsőre kicsit bonyolultan hangzik, de ha tudjuk, hogyan terítünk meg egy hétköznapi asztalt, akkor ez is egyszerű lesz.
Az asztal terítésekor az asztali etikettnek megfelelően elhelyezett evőeszközök és a jol választott dekorácio hozzájárulnak az étkezés emlékezetes élményéhez.